Dental Implant

implant-tedavisi-1Dental implant nedir ?

Dental implantlar diş kökü yerine geçen vidalardır. Dental implantlar kaybedilen dişlerin yerine yerleştirilir ve bir süre sonra kemik dokusu ile birleşerek insan vücuduyla tamamen uyumlu hale gelir. Günümüzde dental implantlar sayesinde diş eksikliğinde boşlukları kapatmak için artık komşu dişleri aşındırarak köprü kaplama yapma zorunluluğu ortadan kalkmıştır. Tam dişsizlik durumlarında da hastalara hareketli bir protez yerine dental implantlar kullanılarak sabit dişler yapılabilmektedir. Dental implantların herhangi bir yan etkisi yoktur.

Dental İmplantların Avantajları Nelerdir?

Daha estetik bir görünüm

Dental implantlar kemik ile kaynaştıkları için diş etinden çıkış profile olarak doğal dişlerle birebir benzerlik gösterir bu da daha estetik ve doğal bir görünüm sağlar.

Daha iyi fonasyon

Ağıza düzgün oturmayan veya tutuculuğu iyi olmayan protezlerde konuşma sırasında zorlanmalar olabilir. Dental implantlar sabit oldukları için bu gibi durumlar ile karşılaşılmaz

Daha rahat çiğneme

Tutuculuğu iyi olmayan protezlerde çiğneme yapmak çok zordur. Dental implantlar bu problemlerin önüne geçer.

Daha iyi ağız sağlığı

Dental implantlar doğal dişlerinize herhangi bir işlem uygulanmasını (diş kesimi vs. )gerektirmez. Ayrıca digger dişlerden bağımsız olarak yapılan implantlar sayesinde diş arası temizliği köprülere gore daha rahat yapılabilir ve bu da ağız sağlığını iyileştirir.

Dayanıklılık

İmplantlar düzenli ağız bakımı yapılan ve diş hekimi kontrollerini aksatmayan hastalarda çok uzun yıllar hatta bazen bir ömür boyu hizmet verebilir.

implant-tedavisi-3Dental İmplantlar Herkese Uygulanabilir mi ?

Çoğu durumda diş çekimi veya herhangi bir oral cerrahi girişim yapılmasına engeli olmayan hastalara, implant uygulaması da yapılabilir. İmplant uygulamasından once hastanın herhangi bir diş eti hastalığı olmadığına emin olunmalıdır. Gelişen teknoloji ve yapay malzemeler ile artık kemik eksikliği implant yapılmasına bir engel teşkil etmemektedir. Aşırı sigara kullanan hastalar, control altında olmayan kronik rahatsızlığı bulunan hastalar ( diabet, kalp, tansiyon vs.) veya baş boyun bölgesinden radio terapi görmüş hastalara implant uygulamasından once detaylı değerlendirmeler yapılması gerekmektedir.

İmplantın kanser hastalığına yol açma olasılığı var mıdır?

Böyle bir olasılık yoktur. Bu konuda örnek hiçbir vakaya rastlanmamıştır.

Dental implantı yaptırmaya karar verdikten sonra hangi aşamalar izleniyor?

Ağız içi muayenesi ve gerekli radyolojik (röntgen) incelemeler yapıldıktan sonra lokal anastesi altında tek seansta dental implant yerleştirilmektedir. Bazı durumlarda çok sayıda implant yerleştirilmesi söz konusuysa cerrahi işlemin çok uzun tutulmaması için implantlar birkaç gün veya birer hafta arayla iki veya üç defada uygulanabilmektedir.

İmplant/lar yerleştirildikten sonra osteointegrasyon dediğimiz; implantın çene kemiği ile kaynaşması için bir bekleme süresi vardır. Bu üst çenede 3-3,5 ay; alt çenede ise 2-2,5 ay kadardır. Bu sure kemik yetersiz olduğu ve yapay kemik malzemeleri kullanılan bazı durumlarda artabilirken bazı durumlarda da implantla kemiğin ilk karşılaşmasındaki stabilizasyon değerinin fazlalığına gore azalabilmektedir. Gerekli sure tamamlandıktan sonra 7 ile 14 gün arasında boşlukları kapatacak kaplama ve köprüler rahatlıkla yapılıp bitirilebilir.

Dental İmplant Tedavisi Ağrılı bir Tedavi midir ?

Dental implant yerleştirilmesi sırasında hasta local anestezi etkisi altında olacağından, işlem sırasında herhangi bir ağrı hissetme durumu söz konusu değildir. Dental implant uygulanan hastaların birçoğu tedavi sonrası hafif bir ağrıdan bahsetmektedirler. Bu hafif ağrı ağrı kesiciler ile control altına alınabilmektedir. Hastaların büyük bir bölümü dental implant tedavisi sonrası duyulan ağrının basit bir diş çekimi sonrasından duyulan ağrıdan bile daha az olduğunu söylemektedir.

Dental İmplant Bakımı Zor mudur?

Hayır. Dental implantlar ldoğal dişlerden farklı olarak herhangi bir bakım yöntemi gerektirmezler. Dental implant bakımında düzenli diş fırçalama, diş ipi veya ara yüz fırçası kullanımı ve rutin diş hekimi kontrolleri haricinde ekstra bir yöntem gerekmemektedir.

implant-tedavisiDental İmplant Operasyonu Sonrası Hastaların Dikkat Etmesi Gereken Hususlar

  • Hastalar implant uygulamasının yapıldığı gün çok soğuk veya çok sıcak yiyecek içeceklerden uzak durmalıdır.
  • Hastalar implant uygulamasının yapıldığı gün çok sıcak duş almamalıdır.
  • Hastalar implant uygulaması sonrası local anestezi etkisi geçene kadar gıda tüketiminden uzak durmalıdır (ortalama 3 saat).
  • Operasyon sonrası sigara kullanılmamalıdır.
  • Hastalar implant uygulamasının yapıldığı gün yumuşak gıdalar tüketmelidir (çorba, makarna, sebze vs.).
  • Hastalar işlem sonrası 36 saat tükürmemelidir. Tükürmek pıhtı oluşumunu bozup kanamaya yol açabilmektedir.
  • İşlem sonrasında işlem bölgesinde ilk 24 saat ara ara sızıntı şeklinde hafif kanama olabilmektedir .Kanama hiç durmadan devam ediyor veya şiddeti artıyorsa doktorunuza haber vermelisiniz.
  • İlaç kullanımı gerekli ise (antibiyotik, ağrı kesici, gargara vs.) doktorunuzun size söylediği şekilde kullanmaya özen göstermelisiniz.

İmplant Tedavisine mi İhtiyacınız Var?