Diğer Tedaviler

20 Yaş Dişleri

20-yas-dis-cekimi-tedavisi

 

20 yaş dişleri 3. Büyük azı dişleri olarak da adlandırılan genellikle 20 li yaşların başlarında süren dişlerdir. Bazı durumlarda 20 yaş dişlerinin sürmesi tamamlanamaz veya tamamen gömülü kalabilirler. Böyle durumlarda eğer bu dişler hasta için enfeksiyon riski taşıyorsa ağız kokusuna neden oluyorsa veya diğer dişlere zarar verecek bir pozisyonda ise 20 yaş dişlerinin çekilmesi gerekmektedir. 20 yaş dişlerinin çekimi lokal anestezi altında yapılabilen bir cerrahi girişimdir. 20 lik diş çekimi sırasında çekim bölgesi uyuşturulduğu için işlem sırasında herhangi bir ağrı hissetme riski bulunmamaktadır. İşlem sonrasında ise ağrı kesiciler ile kontrol altında tutulabilecek miktarda ağrıların olması normaldir. Hergün birçok hastaya uygulanan 20 yaş çekimi siz gözünüzde büyütmediğiniz sürece korkulacak bir işlem değildir.

Diş Beyazlatma

dis-beyazlatma-tedavisi

Dişlerdeki renk değişikliklerinin dişin mine tabakası üzerinde uygulanan işlemler ile giderilmesi işlemine diş beyazlatma denir. Diş beyazlatma işlemi 2 şekilde uygulanır. Bunlar;

a. Internal (İç) Beyazlatma

Bu beyazlatma yöntemi dişe daha önceden uygulanmış kanal tedavisi nedeniyle görülen renk değişikliklerinde uygulanır.

b. External (Dış) Beyazlatma

External beyazlatma işleminin 2 tipi vardır. Bunlardan biri ev tipi beyazlatma denilen hastaların dişlerine uygun olarak hazırlanan beyazlatma plaklarıyla hastanın kendi uyguladığı beyazlatma işlemidir. Ofis tipi beyazlatma işlemi ise doktor kontrolünde klinik ortamında lazer ile uygulanan beyazlatma işlemidir. Ofis tipi beyazlatmada dişlerin renkleri yaklaşık olarak 2-3 ton civarında açılabilmektedir.

Ortodonti

ortodonti-tel-tedavisi

Yüz, çeneler ve dişler arasındaki bozulan ilişkiyi inceleyen ve oluşan anomalilerin tedavisi ile ilgilenen diş hekimliği dalına ortodonti denir.

Ortodotik tedaviler, gerekli oral ve radyolojik tetkikler sonucunda yaş sınırı olmaksızın uygun olan her bireye yapılabilmektedir.

Kompozit Dolgular

Çürük diş dokularına uygulanan kompozit dolguların en büyük avantajlarından biri estetik görünümleridir. Diş renginde olan bu dolgular dişlere çok güçlü bağlandığı için dişleri destekler, kırılmalarını ve sızıntıları engeller.

Kompozit dolgular sadee çürük varlığında değil aynı zamanda estetik amaçlı olarak dişlerin şekil boyut ve renginin değiştirilmek istendiği durumlarda da güvenle kullanılabilir.

 

Kanal Tedavisi

Dişin canlılığını sağlayan dokular dişin merkezinde yer alan ve pulpa adı verilen damar ve sinir paketidir. Tedavi edilmeyen çürükler, dişe gelen travmalar gibi çeşitli sebeplerle dişin sinir ve damar dokuları canlılığını kaybedebilir. Canlılığınu kaybeden dişlere kanal tedavisi uygulanması gerekmektedir. Kanal tedavisi pulpa odasındaki damar ve sinirlerin uzaklaştırılması, pulpa boşluğu ve dişin kanallarındaki bakterilerin uzaklaştırılıp diş kanallarının genişletilerek bu kanalların dokularla uyumlu bir kanal dolgu malzemesi ile doldurulması işlemidir. Eskiden birkaç seans süren kanal tedavisi işlemi, gelişen teknoloji sonrası artık büyük bir oranda tek seansta bitirilebilmektedir.

Diş Sıkma

Bruksizm denilen diş sıkma durumu ihmal edilmemesi gereken bir problemdir. İnsanlar genel olarak dişlerini gece uyurken sıkar veya gıcırdatır. Bu yüzden hastaların büyük bir bölümü diş sıkma rahatsızlıgının oldugunu rahatsızlık ileri boyutlara ulaşıp ağrı, çeneyi açamama çene kitlenmesi gibi problemler ortaya çıkınca farkına varır. Eğer uyku partnerinizi uyandırıcak düzeyde ses çıkararak diş sıkma veya gıcırdatma yapıyorsanız, dişlerinizin keskinliği azalmış ve çiğneme yüzeylerinde düzleşmeler var ise, dişlerinizde hassasiyet oluşmaya başladıysa, diş etlerinizde çekilmeler varsa, çeneden baş ve kulağa doğru yayılan ağrılarınız var is ve ağzınızı açıp kapatırken zorluk yaşayıp bu sırada çeşitli sesler duyuyorsanız çene eklemlerinizin muayenesi için diş hekiminize başvurmalısınız.

Diş sıkma ve temperomandibular eklem problemlerinin çeşitli tedavi yöntemleri vardır. Öncelikle bu problem neyin yol açtığının bulunması gerekmekte ve bu probleme yönelik bir tedavi planı uygulanmalıdır. Diş sıkma ve temperomandibular eklem tedavisinde uygulanan tedavi yöntemlerinden bazıları, oklüzal düzenlemelerin yapılması, davranışsal tedavi, oklüzal splint uygulamaları ve botokstur. Burda önemli olan nokta; diş sıkma tedavisinde sürekliliği sağlayabilmek, kontorllerinizi ihmal etmemek ve yaşam tarzınızda doktorunuzun önereceği değişiklikleri yapabilmektir.

dis-sikma

Diş Tedavisine mi İhtiyacınız Var?