Gülüş Tasarımı Nedir?
Gülüş tasarımı, güldüğümüz zaman kendimizi nasıl görmek istediğimizdir. Gülüş tasarımında bireyin gülüşü porselen laminalar, e-max, empress veya zirkonyum kaplamalar, beyazlatma, diş eti seviyeleme ve diş boyu ayarlama gibi çeşitli tedavi seçenekleri ile istenilen estetik duruma getirilmektedir. Burada öenmli nokta istenilen estetiği sağlarken sadece dişler değil dişler ile beraber diş eti, kişinin yüz şekli, ten rengi, dudak yapısı, burun ve yanaklar bir bütün olarak değerlendirilmelidir.
Gülüş tasarımı, dişlerdeki renkleşmeler, dişlerin arasındaki boşluklar, diş boylarında olan uyumsuzluklar, kırık dişler, eksik dişler, diş etlerinde şekilsizlikler, diş dizilimindeki bozukluklar diş şekillerindeki deformasyonlar gibi sorunları ortadan kaldırmaya yönelik olarak yapılmaktadır.
Gülüş tasarımı öncesinde işlemler bittiğinde nasıl bir sonuç elde edeceğimiz hakkında bize bir fikir vermesi açısından mock-up çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmalar tedaviye başlamadan once hastaya ve hekime tedavi tamamlandığında nasıl bir sonuç elde edeceğimize dair bir fikir vermektedir.
Gülüş tasarımı tedavisinin ne kadar süreceği tedavinin neleri kapsadığına bağlıdır. Örnek olarak gülüş tasarımı için diş eti operasyonu gerekiyor ise diş etlerinin iyileşmesi bekleneceğinden tedavi süresi uzayabilmektedir. Gülüş tasarımı tedavisi bazen bir günde tamamlanabilmekte bazı durumlarda ise birkaç hafta sürebilmektedir. Gülüş tasarımı tedavisinde tedavi süresi uzasa bile hasta hiçbir zaman kesik dişler veya eksik dişler ile gezmeyip hastaya her zaman estetik görünümlü geçici dişler kullandırılmaktadır.
Porselen Laminalar
Porselen laminalar dişlerin ön yüzeyinden minimum madde kaldırılarak yapılan porselen yapraklardır. Bazı durumlarda porselen laminalar dişlerde hiç aşındırma yapmadan güzel ve estetik bir gülüş elde etmemizi sağlayabilir. Porselen laminaların en önemli avantajı doğal dişlerden minimum miktarda doku uzaklaştırılması, ışık geçirgenliğinin doğal dişe çok yakın olması ve laminaların dişin mine tabakasına çok kuvvetli bağlanarak uzun yıllar hastaya hizmet verebilmesidir.
Zirkonyum Destekli Restorasyonlar
Zirkonyum restorasyonlarda altyapı olarak krom-nikel metal alaşımı yerine beyaz renkli olan zirkonyum oksit alaşımı kullanılmaktadır. Bu restorasyonların en büyük avantajları, estetik görünümle beraber streslere ve oklüzal kuvvetlere karşı yüksek dayanıklılıktır. Zirkonyum altyapılar estetik dayanıklılık ve fonksiyonu bir arada sunabilmektedir.